Plugje moet vroeggeboorte voorkomen bij foetale operaties

Project: PLUGGING THE GAP: An enabling technology to prevent rupture of fetal membranes in fetal endoscopic surgery
Onderzoekers: Dr. ir. Willeke Daamen & dr. Joris van Drongelen
Looptijd: 2020 - 2026
Co-financier: Health Holland (Topsector LSH)
Auteur: John Ekkelboom

 

Een foetale sleutelgatoperatie kan als gevolg van de gaatjes in de vruchtvliezen leiden tot een extreme vroeggeboorte. Een nieuw plugje van collageen moet dit probleem voorkomen.

Soms is het noodzakelijk om een ongeboren kind te opereren via een sleutelgatoperatie, omdat het anders nauwelijks een overlevingskans heeft. Het kan gaan om bijvoorbeeld spina bifida (open rug), een breuk in het middenrif (CHD) of een gestoorde bloedverdeling bij tweelingen.

Bij deze operaties worden een camera of instrumenten via een of meerdere buisjes in de buik van de moeder ingebracht. Meestal gaat dat goed, maar te vaak fout, zegt Willeke Daamen. Zij is onderzoeker van de afdeling Biochemie van het Radboudumc in Nijmegen. ‘Die gaatjes worden de Achilleshiel van de foetale chirurgie genoemd. Ze kunnen leiden tot lekkage, het scheuren van de vliezen en uiteindelijk tot een vroeggeboorte.’

Binnen het project Plugging the Gap, ondersteund door ZonMw en Health Holland, ontwikkelde de groep van Daamen samen met gynaecoloog Joris van Drongelen een plugje van biologisch afbreekbaar collageen. Via hetzelfde kijkbuisje ingebracht, zet het plugje zich in het gaatje in de vruchtvliezen spontaan vast.

De komende twee jaar volgen nog dierproeven en preklinische experimenten met het Nijmeegse bedrijf HCM Medical. Daarna zal het plugje bij foetale operaties worden toegepast in het Radboudumc en het Erasmus MC. PlatformCHD, de vereniging voor patiënten met congenitale hernia diafragmatica en hun ouders en andere familieleden, volgt het project op de voet.

‘Het is een grote stap voorwaarts als met deze techniek vroeggeboortes worden voorkomen en meer kinderen met CHD van foetale therapie kunnen profiteren.’