2012

 

ZonMw Parel voor meting die lichttherapie efficiënter maakt bij hoofd- en halskanker

Project: Optimising Photodynamic Therapy for the treatment of Head and Neck Cancer  
Onderzoeker: Dr. Dominic Robinson
Fonds: ReumaNederland

Kanker wordt soms behandeld met lichttherapie (fotodynamische therapie, PDT). De patiënt krijgt dan een middel ingespoten dat de tumorcellen gevoelig maakt voor licht. Maar PDT werkt niet altijd. Het team van dr. Robinson in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum ontwikkelde een techniek om te meten of het middel wel in de tumor komt.

Fotodynamische therapie (PDT) is de behandeling van kanker en sommige oog- en huidaandoeningen met laserlicht, in combinatie met een middel dat cellen gevoelig maakt voor licht (de 'photosensitizer'). De behandeling is pas effectief wanneer er voldoende licht, zuurstof en photosensitizer op de juiste plaats terechtkomen. Bij PDT van oppervlakkige tumoren in het hoofd-halsgebied met de photosensitizer Foscan bijvoorbeeld mislukten tot dusver 10 tot 15 procent van alle behandelingen. 

Dr. Dominic Robinson in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum heeft de ZonMw Parel ontvangen uit handen van drs. Hans de Groene, algemeen directeur van NWO. Het team van Robinson ontwikkelde een techniek om te meten of lichttherapie (fotodynamische therapie, PDT) effect zal hebben. 

Lees hier meer over dit project

---

Het moest een technologie worden die geschikt was voor de reguliere diagnostiek - en dat is gelukt

---

Het team van Robinson slaagde erin om een patiëntvriendelijke meting te ontwikkelen van de hoeveelheid photosensitizer in de tumor. De meting vindt plaats met hetzelfde licht dat bij de behandeling gebruikt wordt. Dankzij dit onderzoek kan men nu bij elke patiënt die PDT ondergaat, direct bepalen of de behandeling ook effectief zal zijn. Als er te weinig photosensitizer in de tumor terechtgekomen is, kan de behandeling worden herhaald. Wanneer bloedingen het laserlicht tegenhouden, biedt uitstel van de PDT vaak uitkomst.

In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam is de nieuwe meting onderdeel van de normale PDT geworden. Ook in internationale onderzoeken naar PDT wordt de nieuwe meettechniek gebruikt. De meting kan ook de verdere ontwikkeling van PDT bevorderen. Het onderzoek is gefinancierd door het ZonMw-programma Translationeel Onderzoek, dat gericht is op de noodzakelijke vertaalslag van laboratorium naar kliniek.

Arrow-prev Arrow-next