ZonMw programmeert sinds 2004 Translationeel Onderzoek om de overgang van preklinisch naar klinisch onderzoek te versnellen. Op verzoek van het ministerie van VWS zijn in 2020 de vijf programma’s van Translationeel Onderzoek geëvalueerd om zicht te krijgen op het belang en de maatschappelijke, toegevoegde waarde met het oog op nieuwe vervolgfinanciering.
De evaluatie bestaat uit een externe evaluatie die is uitgevoerd door een extern bureau, begeleid door een externe evaluatiecommissie en een interne (proces)evaluatie.
Op 20 mei 2021 is het evaluatierapport van Translationeel Onderzoek aangeboden door Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw, aan het ministerie van VWS, Marcel van Raaij, directeur GMT.
De evaluatie omvat vier delen:
Translationeel onderzoek is een noodzakelijk stap in de kenniscyclus waarbij resultaten uit fundamenteel onderzoek vertaald worden naar een eerste toepassing bij patiënten.
Translationeel onderzoek biedt een betrouwbare basis om innovaties en therapieën door te geleiden naar patiënten.
Translationeel onderzoek is een essentiële, stuwende kracht voor de overheid om betaalbaarheid en innovatie hand in hand te kunnen laten gaan in de ontwikkeling rond deze hoog risico fase van therapie-ontwikkeling.
Investeer met publiek geld in ‘high-risk’ onderzoek zolang de markt dit nog onvoldoende doet.
Extra financiering van translationeel onderzoek is essentieel om diagnostische innovaties en nieuwe behandelingen bij de patiënt te krijgen.
De afgelopen 15 jaar werden, naast financiering vanuit ZonMw, verschillende projecten mede mogelijk gemaakt dankzij cofinanciering vanuit verschillende fondsen:
Bezoek dan onze website over 15 jaar Translationeel Onderzoek. Daar vind je meer informatie en kun je de online talkshow en onze webinarserie terugkijken.